ប្រធានបទ
អំឡុង​ពពោះ​ អ្នកមិនគួរ​ញ៉ាំ​អាហារ​ទាំង​នេះ​​ទេ!

ដូច​អ្នក​​ដឹង​ស្រាប់​ហើយ អំឡុង​ពេល​ពពោះ មិន​ស្រួល​ដូច​ពេល​ធម្មតា​ទេ សូម្បី​តែ​អាហារ​យើង​ញ៉ាំ ភេសជ្ជៈ​យើង​ផឹក សុទ្ធ​តែ​អាច​បង្ក​គ្រោះ​ថ្នាក់​ដល់​បេប៊ី​ក្នុង​ផ្ទៃ​យើង​គ្រប់​ពេល។

ព្រោះ​អាហារ​ដែលអ្នក​ញ៉ាំ​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ពុល វា​នឹង​បន្ត​ឆ្លង​ទៅ​កាន់​គភ៌​ក្នុង​ផ្ទៃ ហេតុ​នេះអ្នក​គួរ​ស្វែង​យល់​ពី​អាហារ​ខាង​ក្រោម​នេះ មិន​គួរ​ញ៉ាំ​ពេល​ពពោះ​នោះ​ឡើយ។

១- ជាតិ​អាល់​កុល

នរណា​ក៏​ដឹង​ដែរ ជាតិ​អាល់​កុល គឺ​ប៉ះពាល់​ និង​បង្ក​គ្រោះ​ថ្នាក់​ដល់​គភ៌​ក្នុង​ផ្ទៃ​ប្រាកដ​មែន! ហេតុនេះ​ទោះ​ជាមាន​មិត្ត​ភក្តិ ឬ​នរណា​ក៏​ដោយ​អញ្ជើញ​អ្នកញ៉ាំ​សូម្បី​មួយ​ពែង ក៏​មិន​ត្រូវ​ផឹក​ដែរ។ បើ​ទោះ​ជា​មក​ទល់​នឹង​ពេល​នេះ មិន​ទាន់​មាន​ការ​ណែនាំ​ជាក់​លាក់​ណា​មួយ​ពាក់​ព័ន្ធ​រឿង​ផឹក​ជាតិ​អាល់​កុល​ចំពោះ​អ្នកម្តាយ​កំពុង​ពពោះ ឬ​គេ​និយាយ​តៗ​គ្នា ផឹក​ស្រា​មួយ​កែវ​មិន​ប៉ះពាល់​ក៏​ដោយ ប៉ុន្តែ​យើង​ត្រូវ​ចាំំ​ថា ការ​សម្រេច​ចិត្ត​មិន​ញ៉ាំ​ជាតិ​អាល់​កុល​អំឡុង​ពេល​ពពោះ គឺ​ជារឿង​ល្អ​បំផុត​សម្រាប់​គភ៌​ក្នុង​ផ្ទៃ។ ហេតុផល​ជាក់​លាក់​នាំ​ឲ្យ​គេ​ជឿ​ថា អាល់​កុល​ប៉ះពាល់​កូន​ក្នុង​ផ្ទៃ គឺ​ដោយ​សារអាល់​កុល​ជា​ទម្រង់​មួយ​នៃ​ជាតិ​ពុល​ម្យ៉ាង​ហៅ​ថា Cytotoxin ដែល​អាច​វាយ​ប្រហារ​ខួរ​ក្បាល​ និង​កោសិកា​សរសៃ​ប្រសាទ​គភ៌​អំឡុង​ពេល​ស្ថិត​ក្នុង​ពោះ​ម៉ាក់ៗ។

២- ជាតិ​នីកូទីន

រឿង​នេះ​អាច​ជា​ការ​ពិបាក​ខ្លាំង ប៉ុន្តែ​អ្នកម្តាយ​ច្រើន​ណាស់ អាច​ផ្តាច់​ទម្លាប់​អាក្រក់​របស់​ខ្លួន​បាន​អំឡុង​ពេល​ពពោះ ពិសេស​រឿង​ជក់​បារី​តែ​ម្តង។ ត្រូវ​ចាំ​ថា បើ​អ្នក​ជក់​បារី​ពេល​ពពោះ កូន​​នៅក្នុងផ្ទៃ​ក៏​ជា​អ្នក​ជក់​បារី​ដូច​គ្នា។ មួយ​នេះ បើ​អ្នក​អាច​ចៀស​វាង​បារី ជាតិ​នី​កូ​ទីន​បាន ក៏​ជា​ឱកាស​ល្អ​ជួយ​យើង​អាច​ផ្តាច់​បារី ឬ​ក្លាយ​ជាអ្នក​មិន​ជក់​បារី ហើយ​កូន​​កើត​មក​ក៏​មិន​ជក់​បារី​ដែរ។

៣- ផលិតផល​ពី​ទឹក​ដោះ​គោ និង​ស៊ុត

អ្នកម្តាយ​កំពុង​ពពោះ​ទាំង​អស់ គួរ​តែ​ចៀស​ឲ្យ​ឆ្ងាយ​ពី​ផលិត​ផល​ណា ផលិត​​ពី​ទឹក​គោ​ឆៅ តាម​អាច​ធ្វើ​បាន ព្រោះ​ផលិត​ផល​ទាំង​នោះ អាច​នឹង​មាន​ផ្ទុក​ពពួក​បាក់តេរី​ក្នុង​អាហារ ហៅ​ថា Listeria អាចបង្ក​ឲ្យ​យើង​ពុល​បាន។ ត្រូវ​ប្រាកដ​ថា ជា​ការ​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន នៅ​ពេល​អ្នកទិញ​ទំនិញ ត្រូវ​តែ​សួរ​នាំ ឬ​ពិនិត្យ​លើ​កញ្ចប់​ផលិត​ផល​ឲ្យ​ច្បាស់ "ជាផលិត​ផល​ពី​ទឹក​ដោះគោ​ឆៅ" ឬ​អត់។ ផលិត​ផល​យើង​គួរ​ចៀស​វាង មាន​ដូច​ជា ឈីស​ទន់ បើ​ទោះ​ជា​យើង​ធ្លាប់​គិត​ថា គេ​បាន​សម្លាប់​មេរោគ​ដោយ​កម្តៅ​ក្តី ក៏​ដូច​ជា ឈីស​ខៀវ និង​ឈីស​ផ្ទៃ​ខាង​លើ​មាន​សភាព​រអិល​ជាដើម។ ចំពោះ​ឈីស​រឹង​ពណ៌​លឿង ផលិត​ពី​ទឹក​ដោះ​គោ​ដែល​សម្លាប់​មេរោគ​ដោយ​កម្តៅ ទោះ​មើល​ទៅ​មិន​បង្ក​គ្រោះ​ក៏​ដោយ ប៉ុន្តែ​អ្នកក៏​គួរ​តែ​កាត់​ផ្នែក​រឹង​ខាង​ក្រៅ​ចេញ​មុន​នឹង​ញ៉ាំ។ ទឹក​ដោះ​គោ​ឆៅ និង​ស៊ុត​ចម្អិន​មិន​ឆ្អិន​ល្អ ទាំង​បង្អែម ទឹក​ជ្រលក់ ឬ​ក៏​នំខេក ក៏​គួរ​តែ​ចៀស​វាង​ដូច​គ្នា។ អ្វី​ជា Listeria?

Listeria គឺ​ជា​ទម្រង់​ការ​ពុល​អាហារ​បង្ក​ឡើង​ដោយ​ពពួក​បាក់តេរី Listeria។ ទោះ​ជា រោគ​សញ្ញា​ពុល​អាហារ​ដោយ​ពពួក​បាក់តេរី​នេះ គ្រាន់​តែ​អាច​បណ្តាល​ឲ្យ​ស្រីៗ​ពពោះ មាន​អាការៈ​គ្រុន​ក្តៅ ដូច​គ្នា​ទៅ​នឹង​រោគ​សញ្ញា​ផ្តាសាយ ហើយ​ក៏​អាច​ឆ្លង​ទៅ​កាន់​គភ៌​ក្នុង​ផ្ទៃ​តាម​រយៈ​ទង​សុក។ យ៉ាង​ណា ក្នុង​ករណី​ធ្ងន់​ធ្ងរ គឺ​អាច​បណ្តាល​ឲ្យ​សម្រាល​មុន​ខែ ឬ​កូន​ស្លាប់​ក្នុង​ផ្ទៃ​ទៀត​ផង។

៤- សាច់​ឆៅ និង​សាច់​ក្រក

អ្នកម្តាយកំពុង​ពពោះ​ទាំង ត្រូវ​ចៀស​វាង​ញ៉ាំ​សាច់​សត្វ​ឆៅ។ អ្នកម្តាយ​មាន​ដឹង​ថា ហេតុ​អ្វី​អ្នក​ត្រូវ​ចៀស​វាង​ញ៉ាំ​សាច់​ឆៅ​ដែរ​ទេ? គឺ​ព្រោះ​ថា វា​អាច​បង្ក​ឲ្យ​អ្នក​ឆ្លង​មេរោគ​តាម​អាហារ​បាន។ ផលិត​ផល បញ្ចូល​ទាំង​សាច់​សុទ្ធ សាច់​ត្រី ស៊ុត និង​ផលិត​ផល​ពី​ទឹក​ដោះ​គោ​ឆៅ គឺ​ជា​កន្លែង​ប្រមូល​ផ្តុំ​ទៅ​ដោយ​ពពួក​បាក់តេរី និង​ប៉ារ៉ាស៊ីត ពិសេស​បាក់​តេរី Listeria ដែល​អាច​ចម្លង​បាក់តេរី​ចូល​ក្នុង​ខ្លួន​យើង បង្ក​ឲ្យ​មាន​ផល​វិបាក​ផ្សេងៗ។ លើស​ពី​នេះ បាក់តេរី និង​ប៉ារ៉ាស៊ីត​ទាំង​នោះ អាច​ធ្វើ​ឲ្យ​រាំង​ស្ទះ​ដល់​បម្រែ​បម្រួល​អ័រម៉ូន​​អំឡុង​ពេល​ពពោះ ប៉ះពាល់​ដល់​ប្រព័ន្ធ​ភាព​ស៊ាំ​ក្នុង​រាង​កាយ ធ្វើ​ឲ្យ​អ្នកប្រឈម​ឆ្លង​បាត់តេរី Listeria កាន់​តែ​ខ្ពស់។

អ្នក​ក៏​ត្រូវ​ប្រាកដថា ​មិន​ត្រូវ​ញ៉ាំ​ច្រើន​ហួស​ហេតុ ពិសេស​ពពួក​សាច់​មាន​ផ្ទុក​វីតាមីន A ច្រើន​លើស​លុប​នោះ ព្រោះ​មាន​អ្នកម្តាយមាន​បញ្ហា​លើស​ជាតិ​វីតាមីន A អំឡុង​ពេល​ពពោះ នឹង​នាំ​ឲ្យ​គភ៌​ក្នុង​ផ្ទៃ​លូត​លាស់​យឺត​យ៉ាវ នាំ​ឲ្យ​មាន​បញ្ហា​ស្បែក សួត និង​ផ្នែកថែម​ទៀត​ផង។ សាច់​គ្រប់​ប្រភេទ អ្នកអាច​ញ៉ាំ​ដោយ​សុវត្ថិភាព គឺ​លុះ​ត្រា​តែ​បាន​ចម្អិន​ត្រូវ​ត្រឹម ហើយ​ត្រូវ​ចាំ​ថា កុំ​ញ៉ាំ​សាច់​ដែល​ចម្អិន​មិន​ឆ្អិន​ដូច​ជា ស្តេក សាច់​ជ្រូក​ចិញ្ច្រាំ គោដុត ភ្លៅ​ជ្រូក​អាំង ឬ​សាច់​ក្រក​ជាដើម។ នៅ​ពេល​អ្នក​ញ៉ាំ​អាហារ​សាច់​ចម្អិន​មិន​ឆ្អិន​ល្អ អាច​នាំ​ឲ្យ​អ្នក​កើត​ជំងឺ​ផ្សេងៗ ដែល​បណ្តាល​មក​ពី​ពពួក​ប៉ារ៉ាស៊ីត និង​គម្រាម​កំហែង​ដល់​សុខភាព​គភ៌ ពិសេស​អំឡុង​ពេល ៣ ខែ​ដំបូងនៃ​ការ​ពពោះ។ មាន​តែ​លក្ខខណ្ឌ​ឆ្លង​មេរោគ​មុន​ពេល​ពពោះ​ប៉ុណ្ណោះ ដែល​អាច​ជួយ​ការពារ​ប្រព័ន្ធ​ភាពឮ​ស៊ាំ​របស់​គភ៌​ក្នុង​ផ្ទៃ​បាន។ ទោះ​ជា​យ៉ាង​នេះ​ក្តី អ្នក​ក៏​មិន​គួរ​ប្រថុយ​ញ៉ាំ​សាច់​ចម្អិន​ឆ្អិន​ល្អ​អំឡុង​ពេល​ពពោះ​នោះ​ដែរ។


៥- ភេសជ្ជៈ

កាហ្វេ តែ​ខ្មៅ និង​ភេសជ្ជៈ​មាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ីន ដូចជា​កូកាកូឡា សុទ្ធ​តែ​ត្រូវ​អនុញ្ញាត​ឲ្យ​អ្នកញ៉ាំអំឡុង​ពេល​ពពោះ ប៉ុន្តែ​ត្រឹម​មាន​កម្រិត (កាហ្វេ ២-៣ ពែង/ថ្ងៃ)។ តែ​ខ្មៅ និង​តែ​បៃ​តង ក៏​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​កាហ្វេអ៊ីន និង​ជាតិ​តានីន ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​ការ​ស្រូប​យក​ជា​ដែក​ចូល​រាង​កាយ​មិន​បាន​ល្អ។ អ្វី​ល្អ​បំផុត​សម្រាប់​អ្នកម្តាយ​កំពុង​ពពោះ ត្រូវ​ចៀស​ឲ្យ​ឆ្ងាយ​ពី​ភេសជ្ជៈ​ទាំងនេះ។

៦- បន្លែ ផ្លែឈើ និង​សាលាដ

អាហារ​បន្លែស្រស់ មិន​បាន​ចម្អិន​ត្រឹម​ត្រូវ មិន​គួរ​ញ៉ាំ​នោះ​ឡើយ ព្រោះ​ដើម្បី​ការពារ​អ្នកពី​ការ​ឆ្លង​បាក់​តេរី ឬ​មេរោគ​មាន​ក្នុង​បន្លែ​ទាំង​នោះ។

បញ្ជាក់៖ រាល់ព័ត៌មានដែលវេបសាយយើងចេញផ្សាយដើម្បីចែករំលែកចំណេះដឹងប៉ុណ្ណោះ ហើយព័ត៌មានទាំងនោះ មិនអាចជំនួសដំបូន្មានពីពេទ្យជំនាញ ចំពោះស្ថានភាពសុខភាពជាក់ស្ដែងរបស់អ្នកជំងឺឡើយ។ ដូច្នេះមិនត្រូវបោះបង់ មិនស្ដាប់ដំបូន្មាន ពន្យារពេល ឬមិនទៅជួបពិគ្រោះយោបល់ជាមួយគ្រូពេទ្យ ដោយសារអ្នកបានអានព័ត៌មានណាមួយលើវេបសាយនេះឡើយ។ រាល់ពេលចាប់ផ្ដើមវិធីសាស្ត្រព្យាបាលណាមួយ ត្រូវប្រាកដថា បានពិគ្រោះ និងទទួលការអនុញ្ញាតពីគ្រូពេទ្យជំនាញ៕

ប្រធានបទពាក់ព័ន្ធ
គន្លឹះសម្រាប់ឪពុកម្តាយ និងកូនៗ ដើម្បីគ្រប់គ្រងស្រ្តេសដោយសារជំងឺកូ…
វីរុសកូរ៉ូណា (កូវីដ 19)៖ វិធីដែលអ្នកអាចការពារខ្លួនអ្នក និងកូនតូចរបស់អ្នក
សេចក្តីជូនព័ត៌មាន
កំណត់សម្គាល់សំខាន់៖
គ្មានអ្វីប្រសើរជាងការបំបៅកូនដោយទឹកដោះម្តាយតែមួយមុខគត់រហូតបាន៦ខែ និងបន្តការបំបៅដោះម្តាយរហូតបានអាយុ២ឆ្នាំ ឬលើសឡើយ។ យោងតាមអនុក្រឹត្យ 133។

ការចិញ្ចឹមកូនដោយបំបៅដោះ គឺជាទម្រង់ដ៏ល្អបំផុតសម្រាប់ទារក ហើយផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ ជាច្រើនទៅដល់ទារក និងមាតា។ នៅក្នុងពេលត្រៀមបំបៅដោះ និងអំឡុងពេលបំបៅដោះ វាគឺជាការសំខាន់ដែល គួរតែទទួលទាន នូវរបបអាហារដែលមានតុល្យភាព និងសុខភាពល្អ។ ការបំបៅដោះ និងប្រើទឹកដោះគោផងរួមគ្នា នៅសប្តាហ៍ ដំបូងនៃជីវិត អាចកាត់បន្ថយការផ្គត់ផ្គង់នៃទឹកដោះ ហើយនឹងធ្វើឲ្យការបំបៅទឹកដោះមានភាព លំបាក។ ជានិច្ចកាល ត្រូវពិគ្រោះយោបល់ជាមួយអ្នកជំនាញថែទាំសុខភាពដើម្បីសុំដំបូន្មានអំពីការចិញ្ចឹមកូនរបស់អ្នក។ បើសិនអ្នកប្រើទឹកដោះគោម្សៅផ្សំតាមរូបមន្ត អ្នកគួរធ្វើតាមការណែនាំរបស់រោងចក្រផលិត ដើម្បីប្រើប្រាស់ឲ្យបានប្រុងប្រយ័ត្ន។